Little Frost´s E-pentue 2021

Dam: FI MVA JV-17 HeJW-17 Little Frost´s Arrogant Ice Queen "Aava" FI

Aavalle on suunnitteilla hänen toinen pentueensa. Aavan esittely löytyy kennelimme koiraesittely sivuilta. Aava on metsästyskäytössä oleva erittäin aktiivinen barbet. Aava on avoin ja sosiaalinen koira. Aavalla on ennestään yksi pentue, joka on syntynyt vuonna 2019 (sire: Evergreen Von Springbell). Yhdistelmä on Barbet Finland ry:n jalostustoimikunnan hyväksymä. Pentueen sukusiitos on 0% neljässä polvessa. Aava on Suomen muotovalio, sekä Suomen ja Helsingin juniorivoittaja vuodelta 2017. Aavalla on hyväksytty spanieleiden taipumuskoetulos sekä spanieleiden metsästyskokeen vesityökoe. Odotamme pennuista aktiivisia räpylätassuja erityisesti lintumetsälle ja harrastuskäyttöön. Yksi pentu tulee jäämään kenneliimme.

Terveys: lonkat C/C, kyynärpäät 0/0, selkä ok, silmät ok, PRCD-PRA clear, MyDogDNA ei löydöksiä

Kuva alla: Aava

Noblessen vanhemmat Didier ja Impress-Me

Aavan kanssa koiramessuilla v. 2017

Sire: Poppenspäler's Noblesse NJK, NK, INT Champion, Benelux Winner BE'18 FR/NL, synt. 8.2.2017

Olemme valinneet Aavalle sulhaseksi Ranskassa syntyneen ja Hollannissa asustavan Noblessen. Noblesse on aivan ihastuttava barbet. Hän on avoin ja hyvin ystävällinen barbet, joka voi aluksi olla hieman tuumaileva ja haluaa tutkia tilannetta. Hän on hyvin suloinen ja helppo koira. Hän on hyvin energinen, mutta osaa rauhoittua tilanteen vaatiessa. Noblessella on voimakas riistavietti. Noblesse on ulkonäöltään kaunis ja tyypillinen barbet, jolla on hieno rakenne ja liikkeet. Hän on nuoresta iästään huolimatta voittanut jo monia titteleitä, mm. kansainvälinen muotovalio, Hollannin muotovalio ja Benelux Winner. Hänen vanhempansa, sekä emä että isä ovat maailmanvoittajia. Noblesse on väriltään musta ja hänellä on kihara turkki. 

Terveys: lonkat A/A, silmät OK, MyDogDNA clear / ei löydöksiä

Sire: Barboucles Sur Meuse Didier D'or (WW-18)

Dam: Poppenspäler´s Impress-Me (WW-15)

Kuvat alla: Poppenspäler´s Noblesse


Noblesse v. 2018

Noblesse "vuoden koira" näyttelyssä

Korona-tilanne aiheuttaa meillekin poikkeavia järjestelyjä kasvatustyössä. Päätimme toteuttaa yhdistelmän keinosiemennyksenä (KPI) sen sijaan, että lähtisimme Aavan kanssa Hollantiin. Käytännössä järjestely toteutetaan siten, että Noblesse käy Hollannissa Cryolab klinikalla siementen keräilyssä, jossa niiden laatu ensin tutkitaan, siemenet pakastetaan "olkiin" ja sen jälkeen lähetetään Suomeen Eläinsairaala Veteriin säilytykseen. Kun ajankohta on oikea niin menemme Aavan kanssa eläinsairaalaan toimenpiteeseen. Hyvänä puolena tässä on se, että siemeniä voidaan säilyttää klinikalla jopa vuosia. Säilytyksestä laaditaan erillinen sopimus. Toimenpiteeseen meno edellyttää tiheää progesteroniseurantaa, jotta astutusajankohta saadaan määriteltyä mahdollisimman oikeaksi ennen kuin lähdemme matkaan, siemenet eivät sulatuksen jälkeen elä kovin kauan.

Noblesse kävi Hollannissa siementen keräilyssä 20.7., siittiöiden liikkuvuus oli hyvä, 90 %. Siittiöitä kerättiin kaksi annosta ja lähetys lähti kohti Tampereen eläinsairaalaa jo seuraavana päivänä. Sain Cryolab laboratoriosta vielä erillisen raportin kaikkine tunnuslukuineen, josta en kuitenkaan maallikkona paljoa pystynyt tulkitsemaan :)

Aava aloitti juoksun 17.8.2021 ja ensimmäinen progesteronitesti otettiin viikon päästä juoksun alkamisesta. Progesteroniarvot olivat seuraavat:

ti 24.8. 1,01 ng/ml (Movet), pe 27.8. 4,7 ng/ml (Eurolyser), ma 30.8. 9,2 ng/ml (Idexx), ti 31.8. 13,3 ng/ml (Idexx), jolloin arvioitu ovulaatio oli su 29.8.

Keinosiemennys tehtiin 1.9. klo 9 aamulla ja toinen siemennys klo 18 samana päivänä. Pakastespermalla siemennys tehdään kohtuun. Toimenpiteen suoritti Tampereella Eläinsairaala Veterissä erikoiseläinlääkäri Tuire Tamminen. Siementen sulatuksen jälkeen siittiöiden liikkuvuus vielä tarkistettiin. Liikkuvuus oli n. 60%, ennen pakastusta se oli 90%. Tästä alkoi jännittävä odotus tiineysultraan. Kävimme tiineysultrassa 30.9.2021, jossa Aava ultrattiin tiineeksi. Pentujen olisi määrä syntyä marraskuun alussa.

Aava eläinsairaala Veterissä 1.9.2021. Aava oli erittäin rento ja rauhallinen koko toimenpiteen ajan, eikä jännittänyt :)

Aava ultrattiin tiineeksi 30.9.2021 

Pennut syntyivät 30.10.2021, 2 narttua ja 2 urosta. Pennuilla on omat rakastavat kodit.