BARBET METSÄSTYKSESSÄ

Rotumääritelmän mukaan barbetin alkuperäinen käyttötarkoitus on vesilintujen metsästys. Barbet ajaa ylös kaislikkoon piiloutuneet linnut ja noutaa ammutun saaliin. Se menee veteen kaikenlaisessa säässä ja rakastaa uimista. Tämän olen itsekin havainnut, omat koirani menevät uimaan todella pitkälle syksyä, uiminen lopetetaan silloin, kun vesi jäätyy ja sinne ei enää pääse :) Uiminen on todella nopeaa ja helponnäköistä. Paksu turkki suojaa hyvin kylmältä. Barbeteilla on myös yleensä hyvä hermorakenne, mikä tekee niistä hyviä apureita lintumetsälle. Lisäksi barbeteilla on luontainen taipumus pitää yhteyttä isäntäänsä, minkä vuoksi ne ovat kohtuullisen helppoja koulutettavia. Metsästystaipumusta voi testata spanielien taipumuskokeessa. Saavuttaakseen FI MVA tittelin, täytyy taipumuskoe olla suoritettuna hyväksytysti. Barbet voi myös osallistua spanielien metsästyskokeeseen. Yksi barbetin parhaimpia ominaisuuksia on se, että se soveltuu harrastukseen kuin harrastukseen, myös metsälle, vaikka se onkin metsästäjien keskuudessa vielä tuntematon monen valitessa perinteisempiä spanielirotuja, kuten cockerspanieli tai springerspanieli. Mikäpä vielä mukavampaa kuin syliin tuppautuva metsästyskaveri mukavan jahtipäivän jälkeen.

Mejä

  MEJÄ (metsästyskoirien jäljestämiskoe)

Lakun kanssa olemme käyneet metsästyskoirien jäljestämiskokeessa. Kokeen tarkoituksena on testata, miten koira seuraa haavoittuneen riistaeläimen verijälkeä. Tähän mennessä Laku on kilpaillut AVO-luokassa, jossa meillä on nyt kaksi ykköspalkintoa. Seuraavaksi Laku pääsee testaamaan jälkeä astetta vaikeammassa luokassa eli VOI luokassa, jossa jälki on pidempi, vanhempi ja sisältää ns. katkokulman, missä verijälkeä ei ole maassa. Lakun jäljestys on aika laajaa luovimista jäljen molemmin puolin ja pääosin ilmavainua käyttäen. Kulmissa tehdään aina laajat tarkastuslenkit. Vauhtia kaverilla on myös niin hurjasti, että sitä on jarrutettava. Vaikka Laku-papalla ikää on jo 10 vuotta niin edellinen jälki selvitettiin kokeessa vain 15 minuutissa. Kunhan vauhtia saa pois, on myös jäljestys tarkempaa. Mejä on erittäin mukava ja antoisa laji koiran kanssa. Toki koemuotona se on työläs ja kokeisiin saa varata aina koko viikonlopun. Hallan kanssa on käyty myös kokeessa, mutta riistan hajut ovat vieneet voiton jäljestä. Ehkä käymme Hallan kanssa vielä kokeilemassa, nyt kun neidillä on tullut ikää lisää :)

Spanieleiden taipumuskoe SPA

Spanieleiden taipumuskoe eli SPA koostuu viidestä osa-alueesta, jotka on kaikki läpäistävä, jotta koe suoritetaan hyväksytysti. Aava suoritti hyväksytysti spanieleiden taipumuskokeen kesäkuussa 2018. Tässä kokeen kulku ja kunkin kokeen osa-alueen arvostelu :) Tuomarina toimi Virpi Väisänen Muhokselta.

SOSIAALINEN KÄYTTÄYTYMINEN: Avoin pörröpää, joka tulee reippaasti tutustumaan. Aava tulee toimeen muiden koirien kanssa.

HAKU JA LAUKAUS: Laajahkoa hakutyötä, jota tekee innokkaasti unohtamatta tehtäväänsä. Pitää haun aikana hyvin yllä kontaktia ohjaajaansa, vaikka liikkuu melko etäällä. Laukauksesta käännähtää ja tekee sen jälkeen laajemman piston.

JÄLJESTYS: Ripeä jälkityö ilmavainulla risteillen jäljen päällä. Ennen kaatoa ajautuu hukkaan, josta osoitetaan uusi jälki, minkä jälkeen selvittää tiensä kaadolle ja nuuskii sen.

VESITYÖ: Menee vauhdilla veteen ja noutaa pukin rantaveteen. Varma suoritus!

TOTTELEVAISUUS: Aava on riittävän tottelevainen näihin tehtäviin.

YHTEISTYÖ JA YLEISVAIKUTELMA: Aava on reipasotteinen, rento metsäilijä, joka toimii hyvin ohjaajansa kanssa. Kiva tuttavuus.

KOKONAISARVOSTELU: HYVÄKSYTTY 

Spanielien metsästyskoe (SPME)

Barbet voi osallistua SPME kokeisiin sen jälkeen, kun on suorittanut SPME vesityökokeen hyväksytysti. Halla ja Laku suorittivat vesityön kesällä 2018 sekä Aava v. 2020. Vesityökokeessa koiran tulee olla kytkemättömänä paikoillaan rannalla ja pysyä siinä, kunnes sorsa heitetään lähelle vastarantaa veteen ja ammutaan laukaus samaan aikaan. Koira saa käskystä lähteä hakemaan linnun ja se on tuotava ohjaajalle. Sen jälkeen koira kytketään kiinni. Koiraan tulee myös markkeerata linnun putoamispaikka. Vesityökoe suoritettiin pehmeällä rannalla, josta koiran tuli suoraan loikata uimaan.

Seuraavaksi osallistuimme Hallan kanssa kaksipäiväisiin SMPE-V (vesilintu) kokeisiin. Ensimmäinen koe sujui ensikertalaisilta ihan kivasti, mutta vesilinnut jäi löytymättä. Tästä syystä kokeessa ei voinut arvostella ylösajoa ja noutoa, jolloin tulos oli AVO-. Pisteitä tuli hausta ja kokonaisvaikutelmasta. Maasto oli paikoin haastavaa ja työskentelyä lähellä vesirajassa, jossa ohjaaja sai kahloa vyötäröään myöten kahluuhousut jalassa ja koiran piti tehdä töitä myös uiden. Kokeessa liikuttiin myös veneellä. Seuraavana koepäivänä vaihdoimme maastoa ja viimeisessä koe-erässä Hallan työskentely piristyi selvästi. Erän lopussa Halla löysi heinikkoon piiloutuneen tavin ja ajoi sen ylös. Sen jälkeen tavin pudotus ja nouto vedestä ohjaajan käteen. Koiran tulee kokeessa pysähtyä ylösajoon, se ei saa rynnätä laukauksen perään. Saimme siis kaikki kokeen osa-alueet (haku, ylösajo ja nouto suoritettua ja tulos oli AVO 3. Halla on nyt kolmas barbetti Suomessa, joka on osallistunut ja saanut tuloksen vesilintukokeesta :) Erittäin mukava ja antoisa koeviikonloppu tuli vietettyä ja ensikertalaisina saimme kullanarvoisia neuvoja kokeneemmilta kokeessa kävijöiltä ja vinkkejä treenaukseen. Hienoa nähdä, että barbet soveltuu hyvin vesilinnustukseen, mikä onkin rodun alkuperäinen käyttötarkoitus.